MSFL

FC VELKÉ MEZIŘÍČÍ

Největším cílem jediného třetiligisty z Vysočiny bude vylepšit defenzivní činnost. „Co se týče počtu inkasovaných branek, tak byla naše defenziva v minulé sezoně katastrofální. Ve středu hrajeme s Jihlavou, takže vzadu chceme vyzkoušet všechny hráče. Bude to dobrá prověrka,“ tvrdí trenér Libor Smejkal starší, kterého však mrzí, že kvůli angíně nebude moct nastoupit nová posila z Třebíče David Komínek. Chybět bude i útočník Pavel Simr.

Změny v kádru jsou zatím malé. „Podařilo se nám angažovat z Moravských Budějovic brankáře Tomáše Pokorného, který jaro odchytal ve Velké Bíteši. Ještě máme zájem o příchod jednoho útočníka,“ prozradil Smejkal.

Jeho tým je v přípravě už týden, z první fáze má kouč Velkého Meziříčí smíšené pocity. „Hráčům, kteří se zapojili do přípravy, nemám co vytknout. Bohužel jsem zklamaný z malé účasti. Vlezly nám do toho dobíhající dovolené a někteří hráči měli nedoléčená zranění, o kterých mě neinformovali. Teď už však snad bude všechno v pořádku. První polovina bude ve znamení nabírání kondice, pak se zaměříme na rychlost a taktiku. Na úvod soutěže máme totiž hodně těžký los.“

Zahájení přípravy: 10. 7.
Přípravné zápasy:
16. 7.: M. Krumlov (V) 2:5
19. 7.: Jihlava (D) 17.00
23. 7.: Ždírec (V-MOL Cup) 17.00
29. 7.: Žďár n. S. (V) 17.00

DIVIZE D

HFK TŘEBÍČ

S výrazně omlazeným kádrem zahájil přípravu Horácký fotbalový klub. Ze třetí ligy sestoupivší tým má za sebou pohárový debakl od Staré Říše v úvodním kole MOC cupu. „Mnoho hráčů odešlo, a proto jsme první zápas odehráli s dorostenci. Musíme počkat, než se někteří kluci vrátí z dovolených a k nim ještě někoho sehnat,“ má jasno trenér Třebíče Michal Sobota.

Ten zvolil tradiční přípravu. „Čtyřikrát týdně trénujeme a ve středu máme další přípravné utkání a o víkendu zase. V létě není moc času na nějaké běhání, takže trénujeme na hřišti s balonem. Nyní musíme hlavně zapracovat na doplnění kádru. Jsem rád za ty naše mladé kluky, kteří dostávají příležitost, ale je potřeba tým doplnit zkušenějšími borci,“ vrací se k hlavnímu problému třebíčský kouč Sobota.

Zahájení přípravy: 10. 7.
Přípravné zápasy:
16. 7.: St. Říše (MOL Cup) 0:6
19. 7.: Lednice (V) 18.00
23. 7.: Sapeli Polná (V) 17.00
26. 7.: soupeř v jednání
29. 7.: Pelhřimov (?) 17.00

SLAVOJ POLNÁ

Také trenér polenského Slavoje Michal Lovětínský v prvním týdnu přípravy laboroval s nižší tréninkovou morálkou týmu, ale zase tak nespokojený nebyl. „Scházeli jsme se v deseti dvanácti hráčích, to není zase tak špatné. Kluci si vybírají dovolené, to je v pořádku,“ chápal situaci.

Jeho tým má za sebou už tři přípravné zápasy s bilancí dvě výhry a jedna porážka. „Jsme rádi hlavně za výhru v předkole poháru v Havlíčkově Brodě, teď nás čeká v neděli Znojmo. Konec týdne tomu trochu uzpůsobíme, abychom nedopadli jako loni proti Olomouci (porážka 1:8 – pozn. autora),“ pokračuje Lovětínský.

Slavoj po zkušenostech z jara ladí momentálně příchod brankáře Patrika Čermáka (z Luk nad Jihlavou, na jaře působil ve Velkém Meziříčí), na testech je Dalibor Cícha z Velké Bíteše. „Po středečním zápase ve Slatiňanech se rozhodneme, zda jej angažujeme. Připravují se s námi i hráči z dorostu o další dva hráče bych kádr rád zkvalitnil,“ dodává kouč Polné.

Zahájení přípravy: 13. 7.
Přípravné zápasy:
13. 7.: Havl. Brod (V) 1:0
16. 7.: Dukla jun. 1:2, Pacov 2:0
19. 7.: Slatiňany (V) 17.30
22. 7.: Znojmo (MOL Cup – D) 17.00
26. 7.: Chrudim (V) 17.30
29. 7.: Líšeň (Bohdalov) 10.00

SFK VRCHOVINA

Fotbalisté Vrchoviny vstoupili do tréninkového drilu minulou středu kompletní, tedy i s dvojicí posil Luboš Zbytovský a Michal Dočekal. „Bohužel někteří mají zdravotní problémy. Šmída má poraněné koleno z posledního domácího duelu v minulé sezoně a čeká ho operace křížových vazů. Už loni promarodil kvůli ramenu celý podzim. Michal Mazel loni laboroval také s kolenem a zranění se mu obnovilo. Až je mi těch kluků líto,“ posteskl si trenér Richard Zeman.

Tým trénuje pod jeho vedením čtyřikrát týdně, žádné převratné novinky v plánu nejsou. „Pracujeme na taktice, kondici a podobně. Samozřejmě všechno děláme s míčem, takový je v dnešním fotbale trend,“ dodal Zeman.

Zahájení přípravy: 12. 7.
Přípravné zápasy:
15. 7.: Ždírec n. D. (MOL Cup) 0:3
22. 7.: Jihlava jun. (R. Svratka) 17.00
30. 7.: Havl. Brod (D) 17.00

FC ŽĎAS ŽĎÁR N. S.

Trenér Jozef Vanko hráče zatím chválí. „Kluci před letní přípravou dostali nějaké úkoly, a většinou je to splněné. Je to krátká doba a jde především o stmelení kádru, nastavení nějakých herních věcí,“ říká kouč Žďáru, jehož svěřenci už mají tři tréninkové jednotky za sebou a dnes je čeká první herní test s Přibyslaví. Do něj ale ještě nenastoupí rekonvalescenti Kunstmüller, Pohanka a Nedvěd. „Trénují tak na 70, 80 procent,“ nastiňuje Vanko. Do kádru přibyl z Rakouska vracející se Šindelka, z Nové Vsi přichází Šandera, a v jednání je prý přestup Komínka. „Máme zájem ještě o další dva hráče, kteří se připravují s námi,“ doplňuje kouč, ovšem jména utajil.

Zahájení přípravy: 11. 7.
Přípravné zápasy:
18. 7.: Přibyslav (Vepřová) 18.00
22. 7.: Bystřice n. P. (V) 18.00
26. 7.: Chotěboř (D) 18.00
29. 7. V. Meziříčí (D) 18.00

FSC STARÁ ŘÍŠE

Ve Staré Říši došlo k několika změnám v kádru. „Skončili Tichánek a Vácha, a pravděpodobně i Merhaut,“ nastiňuje trenér Luděk Kovačík, který je naopak rád, že udržel v týmu Severu. Jednou z nových tváří je exždírecký Jiří Smejkal. „Kádr jsme rozšířili na šestnáct sedmnáct hráčů, změny tedy jsou, ale raději bych to nechal ještě v tajnosti, aby to zase na něčem neztroskotalo,“ říká kouč Říše, který v přípravném bloku kromě dalších dvou zápasů naordinuje hráčům tři tréninkové jednotky týdně. „To myslím bude stačit. Kluci si po tom náročném konci sezony potřebovali odpočinout,“ doplňuje Kovačík.

Zahájení přípravy: 12. 7.
Přípravné zápasy:
16. 7.: Třebíč (MOL Cup) 6:0
23. 7.: Líšeň (D – MOL Cup) 17.00
29. 7. Jaroměřice (V) 14.00

FC SPARTAK VELKÁ BÍTEŠ

Se změnami v realizačním týmu i hráčském kádru zahájil letní přípravu loňský nováček soutěže. Tomáš Pokorný zamířil do Velkého Meziříčí a do Třebelovic se po jarním působení vrátil Marek Máca. Tým Spartaku opustil i Dalibor Cícha, který se vrací do Nedašova, a mužstvo se také bude muset obejít bez dlouhodobě zraněného kapitána Ladislava Střechy. Celek naopak posílil útočník z HFK Třebíč Richard Novotný.

Mužstvo dál vede hrající trenér Květoslav Havránek. Extřebíčský stoper naordinoval klasický model přípravy. „Nic extra, jsme hlavně na hřišti a zaměřujeme se na rychlostní prvky. První týden jsme trénovali třikrát a v neděli hráli pohár. Další dva týdny trénujeme čtyřikrát a pak zase budeme trénovat třikrát,“ nastiňuje plán velkobítešský kouč.

Zahájení přípravy: 11. 7.
Přípravné zápasy:
16. 7.: Blansko (MOL Cup) 3:1
22. 7.: Vyškov (D – MOL Cup) 17.00
26. 7.: soupeř v jednání
30. 7.: V. Meziříčí B (D) 17.00

TATRAN ŽDÍREC N. D.

Fotbalisté Tatranu jsou v přípravě již více než týden. „První fáze měla za cíl oživení věcí z minulé sezony, v čemž budeme pokračovat. Ve druhé polovině se zaměříme na různé herní situace a taktiku. Na všem budeme pracovat s míčem,“ říká trenér Ždírce Martin Slavík.

Ten pracuje s vedením i na posílení kádru. Zatím může potvrdit příchod univerzála Jiroutka. „Tomáš k nám přichází z Pardubic, o dalších posilách jednáme. Všechno je zatím tak trochu na vodě. Tím, jak jsme dlouho hráli o postup, tak nebyl čas řešit něco v předstihu,“ dodává Slavík. Tým naopak opouštějí Jiří Smejkal, jenž má namířeno do Staré Říše, a Lukáš Mrázek, který zakotví v Havlíčkově Brodě.

Zahájení přípravy: 10. 7.
Přípravné zápasy:
15. 7.: Vrchovina (MOL Cup) 3:0
19. 7.: Jihlava jun. (D) 17.30
23. 7.: V. Meziříčí (D) 17.00
30. 7.: Pardubice (V) 10.45

FC SLOVAN HAVLÍČKŮV BROD

Brodský Slovan zahájil přípravu na divizní soutěž minulé pondělí s kompletním loňským kádrem, který doplnil Lukáš Mrázek z Jeřišna, jenž na jaře oblékal dres konkurenčního Ždírce nad Doubravou. „Zatím jiné posílení kádru rozjednané nemáme,“ říká brodský trenér Miroslav Plíšek. Jeho svěřenci už mají za sebou i ostrý zápasový start, když se ve čtvrtek utkali v předkole poháru MOL Cup s divizní Polnou, se kterou prohráli nejtěsnějším rozdílem. „Pohárové utkání jsme odehráli kompletní, ale samozřejmě jako každý rok letní přípravu čas dovolených naruší. My budeme kádr doplňovat dorostenci,“ dodal Plíšek.

Zahájení přípravy: 10. 7.
Přípravné zápasy:
13. 7.: Polná (D – MOL Cup) 0:1
23. 7.: Kutná hora (D) 10.00
30. 7.: Vrchovina (V) 17.00