Jenže na jaře to zatím v obou táborech skřípe, do ideálního stavu je atmosféra na míle vzdálená.

Třebíč se sice dokáže prosazovat v útoku, vytvářet si šance, ve třech zápasech šestkrát skórovala. Jenže defenziva je hodně propustná, jedenáct inkasovaných branek je velmi špatná vizitka. Skřípe to hlavně v komunikaci, nově složená obrana (opět) ještě není dobře sehraná.

„Děláme banální chyby v rozehrávce a soupeř nás trestá z brejkových situací. Tohle musíme změnit," dobře ví trenér HFK Michal Sobota.

Jeho tým mrzí hlavně domácí porážka s Líšní, která se zrodila před dvěma týdny, na body dosáhnout měl. Jenže dvoubrankové manko se dohání těžko.

Proto… „Klíčové bude vstřelit první gól. Jako první inkasujeme a potom otvíráme hru. Kdyby to bylo opačně, mohly některé ty zápasy dopadnout jinak," dodává Sobota.

Fotbalisté Třebíče.
OBRAZEM: Derby rozhodla první půle, tu Třebíč prospala

To velkomeziříčský šéf lavičky Libor Smejkal bude apelovat na své svěřence, aby se vystříhali hluchých pasáží.

Těm se nevyhnuli ani v jednom jarním zápase, ukázkovým případem byl zejména druhý poločas nedělního derby s Třebíčí.

„Z toho, co jsme předvedli ve druhém poločase, jsem byl naprosto otrávený. Byla to parodie na fotbal."

Zkušený záložník Petr Dolejš také vzývá vstřelení první branky.

„To se hraje vždycky lépe. My opakovaně nedáme dvě tutovky, a pak inkasujeme z ničeho. V Olomouci musíme tohle zlomit, aby se neopakoval nepovedený zápas v Kroměříži."

Ta se totiž také zachraňuje, ale na jaře vyhrála všechny tři duely, a zvýšila tak výrazně šance na setrvání ve třetí lize. Velké Meziříčí by ale blamáž na hřišti hanáckého klubu nerado zopakovalo.

Ilustrační foto
Velkou Bíteš čeká mimoregionální derby, Rosice přijedou v roli favorita