Zkrátka nepřišly ani děti, na které čekal přátelský turnaj přípravek. Mimo místních malých fotbalistů se klání účastnily ještě týmy z Nedvědice a Žďáru. Kromě parádních gólů byly k vidění i efektní zákroky, které snad mladým fotbalistům nadělily novou motivaci k tréninkům, bez nichž se na cestě za profesionální kariérou neobejdou.

Po turnaji přišlo na řadu to, co mělo být pro většinu návštěvníků největším lákadlem. Divizní A-tým se utkal s výběrem vytvořeným dnes již ex-ligovým fotbalovým útočníkem Petrem Švancarou. Jeho součástí byl například hokejista Radim Bičánek, ligový rozhodčí Miroslav Zelinka nebo herec Václav Svoboda, v současné době známý jako představitel Lumíra Nykla v nekonečném seriálu Ulice. „Už jsme si zvykli, že Václav Svoboda má u diváků největší ohlas," říkal při představování jednotlivých hráčů kapitán Švancara. Ten si neodpustil ani drobné popíchnutí. „Nehraju tady letos poprvé, nastoupil jsem tu už s Blanskem a vyhrál jsem tři nula," připomněl bystřickým kontumaci zápasu, z letošního jara, kdy se domácí Bystřici podařilo Blansko porazit, avšak o body přišla kvůli chybnému nasazení hráče, který neměl zaplacený členský příspěvek.

I přes pomalejší rozjezd se nakonec diváci dočkali třinácti gólů. Vítězství v poměru 7:6 mohl slavit Mercedes Tým tedy mančaft Petra Švancary.

V programu se nezapomnělo ani na hráče, kteří svou kariéru zakončili „o pár let zpět". Diváci tak mohli vidět atraktivní zápas bývalých hráčů Bystřice a Žďáru. „Všichni jsme běhali jako vítr," říkal po odehraném zápase bývalý dlouholetý kapitán Bystřice Rostislav Svoboda. „Jsem rád, že jsme se s ostatními zase po sto letech sešli a mohli si zahrát," dodal.

Mimo oslav řešil tým zpod hradu Pernštejna i hráčské změny. Do jedné z nižších rakouských soutěží má namířeno bystřický nejlepší kanonýr posledních sezon Miloš Prášil. „O tom jít tam hrát už jsem přemýšlel hodně dlouho a rozhodl jsem se to zkusit. Bude to pro mě zase nová zkušenost, možnost vyzkoušet si něco jiného. V Bystřici už hraji spoustu let a myslím, že je čas dokázat, minimálně sám sobě, že jsem schopný se prosadit i někde jinde. Samozřejmě nezastírám, že v mém rozhodování nebylo důležité i hledisko přivydělat si nějakou korunu navíc," popisuje své rozhodnutí Prášil.

„O možnosti Milošova odchodu už nějakou dobu víme. V přestupu někomu vyloženě bránit je ve většině případů kontraproduktivní. Pokud se tak rozhodl, ať si to zkusí. Ale myslím si, že i on brzy pozná, že kvalita soutěže, kam míří, je výrazně nižší než ta, kterou hrajeme my. S vedením jsme jeho případný odchod už samozřejmě probírali a bude nutné to nějakým způsobem řešit," upozornil trenér Martin Maša.

Kromě přesunu Prášila visí ve vzduchu i odchod další výrazné opory. Stoper Ondřej Vícha by si to mohl namířit do Nového Města na Moravě. Ještě však není definitivně rozhodnut ani pro jednu možnost. „S Ondrou tohle řešíme často. Chápu, že má rodinu, děti, že bydlí v Novém Městě a bylo by pro něj snazší hrát za Vrchovinu. Pro nás je ale velmi důležitý, a tak doufám, že spolu zase najdeme společnou řeč a zůstane u nás," přál si Maša.

Změny v kádru nejsou ovšem pouze směrem ven. „Domluveni jsme s Tomášem Vařejkou, který naposledy hrál v Havlíčkově Brodě. Další potencionální příchody jsou v řešení, je proto jasné, že o nich ještě mluvit nebudeme," vysvětluje na závěr člen výboru Pavel Trávníček.