Pane předsedo, v jaké atmosféře proběhl losovací aktiv na novou sezonu?
Vše proběhlo velice hladce, byl jsem spokojen. Během jedné hodiny jsme měli vše rozlosováno, předseda Sportovně-technické komise měl průběh perfektně připravený. Losování se tradičně uskutečnilo v kulturním domě v Hamrech nad Sázavou, kde máme ideální podmínky. Udělili jsme také cenu Karla Zlonického za rok 2016, kterou tentokrát obdržel Ladislav Šebek z Radešínské Svratky.

Co se na aktivu z pohledu klubů nejvíce diskutovalo?
Nejvíc otázek bylo celkem logicky k novému přestupnímu řádu. To jsem očekával, protože se v novém systému každý učí chodit. To, na co jsme mohli klubům odpovědět, na to jsme jim odpověděli. V některých složitějších případech jsme je s jejich dotazy odkazovali na legislativní oddělení FAČR.

Jak kluby přijaly změny v přestupním řádu?
Stejně jako každou novou věc, s určitými obavami. Jelikož jsme až nejnižším článkem, tak se jednalo hlavně o mládež, tam je to pro okresní kluby nejožehavější téma.

Zazněly tedy od zástupců klubů nějaké konkrétní výtky k novinkám v přestupech?
Největší obavy mají z možného velkého přelivu hráčů. V částkách, které jsou nastaveny, by ani nebyl problém, ale spíše mají strach z nečekaných odchodů většího počtu hráčů. Může se prý objevit bohatý kub, který by jim je přetáhnul.

Před rokem panovaly obavy ze zavedení elektronických zápisů mistrovských utkání. Jak se po prvním roce osvědčily?
Musím se přiznat, že osobně jsem měl před rokem určitou obavu z toho, jak se to osvědčí. Teď musím s radostí říci, že jsem se mýlil. Kluby jsou maximálně spokojeny, všechno se ulehčilo a usnadnilo. Ani strach z toho, že velká část funkcionářů kvůli tomu skončí, se naštěstí nenaplnil. Možná i díky těmto změnám se navíc do fotbalu dostali noví lidé.

Vraťme se ještě k mládeži. V porovnání s jinými okresy si Žďár vede relativně dobře?
Ano, ale je to hlavně zásluha klubů. Obsazenost mládežnických soutěží máme v porovnání s ostatními okresy dobrou. V kategorii přípravek a žáků máme dvouciferná čísla startujících celků. Také okresní přebor dorostu bude mít letos deset účastníků, tři mužstva budou z okresu Havlíčkův Brod, kde se více týmů nepřihlásilo. Obvolal jsem všechny kluby v soutěži, a všichni s jejich startem souhlasili.

Soutěže letos začínají o prvním srpnovém víkendu, končí tak už v říjnu. Nemáte v plánu předehrávku prvního jarního kola?
V návaznosti na kraj zahájíme stejně jako oni. Předehrávku zatím v plánu nemáme a na 90 procent si myslím, že na ní ani nedojde. Letos končila sezona kvůli šampionátu ve Francii dříve, ta příští bude delší, takže na jaře bude dostatek termínů.

Máte před zahájením další sezony nějaké konkrétní přání?
Přál bych si, aby celý ročník proběhl v klidu, bez nějakých zádrhelů. Fotbal je přece především zábavou, která by neměla překročit určitý rámec. Navíc si myslím, že se máme na co těšit, hlavně okresní přebor letos slibuje hodně kvalitní a dramatickou podívanou.

Los 1. kola okresních soutěží:

Okresní přebor (6. a 7. srpna): Křižanov – Vír, Radostín n. O. – Bory, Bobrová – Počítky, Hamry – Rozsochy, Bohdalov – Jívoví, O. Bítýška – Svratka, Nová Ves B – Bystřice B.
III. třída (6. a 7. srpna): Rad. Svratka B – Věchnov, Bohdalov B – Březí-Březské, Ujčov – Hamry B, D. Rožínka – Křižanov B, Rožná – Měřín B, Jimramov – Radostín B, Pohledec – Strážek.
IV. třída – skupina A (20. a 21. srpna): Rozsochy B – Rovečné, Doubravník – Sněžné, Vlachovice – Bobrová B, Štěpánov B – Polnička.
IV. třída – skupina B (20. a 21. srpna): Bory B – Olší, Jívoví B – Bohdalec, Tasov – Křoví B, V. Meziříčí C – O. Bítýška B, D. Heřmanice – Měřín C.