Mladému celku hodně pomohl vstup do ročníku. Úvodní venkovní výhry ve Velkém Meziříčí a v Jemnicku mužstvo evidentně nakoply. „Start byl velice důležitý, s tím, že získáme šest bodů, jsem vůbec nepočítal. Realisticky jsem to odhadoval na dvě remízy, což by na úvod nebyl žádný propadák," přiznal kormidelník nováčka.

Venkovní zápasy Nové Vsi dlouho vycházely na jedničku. O poznání horší to bylo v domácím prostředí, kde se plného bodového zisku dočkala až ve čtvrtém utkání. „Žádného společného jmenovatele bych v tom nehledal. Proti Ledči i Polné jsme podali dobré výkony, ale proti nesmírně kvalitním soupeřům jsme doplatili na koncovku. V těchto utkáních jsme přitom určitě zahráli lépe než v závěru podzimu, kdy jsme doma bodovat dokázali. Nejvíce mě však mrzela remíza s Žirovnicí, tam jsme si výhru nechali vzít zbytečnou chybou při standardní situaci v úplném závěru zápasu," kabonil se při vzpomínce na zářijový duel Nečas.

Nováček po celou dobu uzavíral první polovinu tabulky, v závěru pak s 26 body poskočil na 5. místo. Rozdělil se krajský přebor na dvě výkonnostní poloviny? „S tím bych tak úplně nesouhlasil. Do přeboru jsme se vrátili po třech letech a můžeme porovnávat," tvrdí kouč Nové Vsi a dodává.

„Podle mého se ta soutěž zkvalitnila, je rychlejší a fotbalovější. Tím ani tak nemyslím vedoucí duo, které si to rozdá o návrat do divize, ale celou horní polovinu tabulky. Z té spodní bych herně určitě vyzvedl Jemnicko a Přibyslav, specifickým týmem je pak rezerva Velkého Meziříčí," vysvětlil Nečas.

Nová Ves i nadále sází výhradně na své odchovance. Tím je také Ondřej Šandera, který s v létě vrátil ze sousední Vrchoviny. Stejným směrem putoval i Lukáš Komínek, který prošel novoveským dorostem. Oba svými výkony přispěli ke kvalitní podívané, kterou nováček produkoval. „Těší mě, že to z naší strany není nějaká nakopávaná. Máme v týmu několik hráčů, kteří se nebojí podržet balón i v obtížných situacích. Je to styl, kterým se chceme prezentovat i do budoucna," nastínil lodivod nováčka nejvyšší krajské soutěže.

Právě o budoucnost se v Nové Vsi zřejmě obávat příliš nemusí. V základní sestavě se objevují sedmnáctiletý trenérův syn František a ještě o rok mladší Ondřej Starý. Oba svými góly na podzim zařídili několik důležitých bodů.

Na lavičce se pak objevili i další hráči z úspěšného dorostu Nové Vsi, který po podzimu vede tabulku krajské I. třídy skupiny B. „Oba prokázali své kvality, byť ta stálost výkonů u nich ještě není taková. Ale góly a nahrávkami vydatně pomohli k úspěšnému podzimu," pochvaloval si Nečas.

Vzhledem ke kvalitním výkonům, ale také problémům, v nichž se ocitly divizní kluby z regionu, se nabízí otázka, zda úspěšný kádr zůstane pohromadě i na jaře. Vrchovině, Žďáru či Bystřici by se některá jména z kádru Nové Vsi rozhodně rozhodně hodila. „V tuto chvíli o ničem takovém nevím, žádný z hráčů se nezmínil. Na druhou stranu si samozřejmě nemůžeme být ničím jistí, to je fakt. Řeknu k tomu jen tolik, že bych byl rád, pokud bychom letošní sezonu dojeli ve stejném složení, v jakém jsme ji začali. My shánět nikoho nebudeme, případné odchody bych také raději řešil až v létě," přeje si trenér Nové Vsi.

I v případě odchodu některé z opor však může být Jan Nečas poměrně klidný. Na lavičce má nyní slušnou sílu, vyrovnaný kádr patnácti až šestnácti jmen by mu mohl leckterý z trenérů závidět. „Naše výsledky jsou dílem kolektivních výkonů. Některé zápasy vyšly lépe jedné řadě, jindy to zase táhli jiní. Myslím, že slušnou porci minut si zahráli všichni, rozhodně jsme to neodtáhli v jedenácti lidech. Hráči z lavičky navíc několikrát utkání rozhodli v náš prospěch," zdůraznil Nečas.

Před sezonou byla hlavním cílem nováčka klidná záchrana. Tu mají v Nové Vsi na 99 procent s velkým předstihem jistou. Pokud nepřijde ve druhé polovině sezony nějaký hodně nečekaný kolaps, mělo by z toho být umístění v první polovině tabulky. „Vždy před mužstvo raději kladu vyšší cíle. Nemáme daleko ke třetímu místu, to může být určitě motivace, ale také k sedmému. Minimálně současné umístění chci na jaře udržet, pokud bychom skončili třeba až osmí, bral bych to po vydařeném podzimu rozhodně jako neúspěch," říká zcela jednoznačně Jan Nečas.