Dlouhých pět týdnů čekala na další výhru v soutěži rezerva Žďáru nad Sázavou. Naposledy se radovala na začátku dubna po domácím vítězství nad Rantířovem. V sobotním odpoledni však svěřenci trenéra Vítězslava Machatky nelichotivou sérii přerušili a po kvalitním výkonu zdolali třetí béčko Třebíče.

„V posledních zápasech se nám nedařilo herně, ani výsledkově. Proto jsme potřebovali doma konečně naplno bodovat. Výhru jsme si zasloužili především díky zlepšenému výkonu ve druhém poločase," řekl po utkání Machatka.

V I. B třídě skupině B opět zaváhal Moravec. Zápas v Rapoticích měl přitom slibně rozehraný. Vedl 2:1, domácí navíc hráli závěrečnou čtvrthodinu pouze v deseti. Přesto vyhrané utkání ztratil v poměru 2:3.

„Sám si dosud neumím odpovědět na to, jak jsme mohli o výhru přijít. Za stavu 2:1 jsme měli několik gólových šancí, kdy jsme mohli Rapotice dorazit, jenže co my nedáme, to je k neuvěření. Navíc, místo toho, abychom tedy zalezli, tak jsme dál útočili. Domácí toho využili a v závěrečné pětiminutovce utkání otočili," láteřil kouč Moravce Luboš Tulis.

Přitom se zdálo, že minulá vydřená výhra v derby proti Radešínské Svratce, by mohla předsezonního favorita postupu vrátit zpět na vítěznou vlnu.

„Na některých hráčích už pozoruji, jak je naše střelecké trápení poznamenalo. Je na nich prostě vidět, že si tolik nevěří. Ale to by myslím poznamenalo i daleko zkušenější mančafty, než jsme my," domnívá se ostřílený kormidelník.

Čtyři kola před koncem tak Moravec nemá situaci plně ve svých rukou. O dva body jej v tabulce předskočily Nové Syrovice a rozjeté béčko Velké Bíteše. A právě jej trápící se mančaft v neděli přivítá.

„Pořád ještě jsme schopni dotáhnout sezonu do úspěšného konce. Šance si vytváříme, jenže trefujeme pouze tyčky a gólmany soupeřů. Proti Bíteši musíme samozřejmě pohlídat Pohla, který je ve formě a padá mu to tam," dodal Luboš Tulis.

Podobně jako Moravec, ale ještě horším způsobem, v neděli selhalo béčko Bystřice. To v přímém záchranářském souboji vedlo v Radešínské Svratce dokonce 2:0.

„Jenže pak přišlo selhání celého mančaftu. Máme několik šancí ke zvýšení na 3:0, místo toho nabídneme soupeři kontaktní gól, který domácí dostal do varu. Svratka začala hrát na tři útočníky, s čímž jsme se nedokázali vyrovnat," hořce se po porážce 2:3 pousmál trenér Bystřice Jiří Dejnožka.

Díky prohře zůstala Bystřice se ziskem 24 bodů osamocena na 12. místě, které bude na 99 procent sestupové. Radešínská Svratka i Kněžice, které v poslední čtvrthodině senzačně otočily zápas na hřišti prvních Šebkovic, jí utekly na rozdíl tří bodů.

„V kabině jsme si řekli, že tam musíme vyhrát, bohužel se nám to nepodařilo. Počítal jsem s tím, že 30 bodů bude k záchraně stačit, jenže teď to tak nevypadá. Navíc máme těžký los, protože doma máme podobně ohrožené Rapotice a Dukovany, za týden zajíždíme do Velké Bíteše, v posledním kole do sestupujícího Radostína. Čekají nás tři zápasy o šest bodů, které budou existenční," uvědomuje si Dejnožka.

Ten zatím nemůže počítat ani s hráčskou výpomocí od áčka, které ještě nemá jistotu záchrany v divizi. „S výjimkou Čecha a Svobody, kteří v áčku střídají jen na pár minut, hrajeme celý ročník pouze s našimi hráči. V každém případě máme eminentní zájem na tom, abychom I. B třídu zachránili. Pokud by to šlo, určitě bychom služeb hráčů áčka v závěru využili," prozradil bystřický trenér.