Juniorka Vrchoviny přivítala na hřišti v Radešínské Svratce o záchranu bojující Želetavu. Svěřenci trenéra Karla Havlíka sice měli v první půli převahu, do kabin se však šlo za nerozhodného stavu 1:1.

„O poločase jsem musel udělat dvě vynucená střídání, kdy Veselého a Němečka nahradili Poul s Čírtkem. Ačkoliv jsme hráli proti větru, měli jsme i ve druhé půli více ze hry,“ řekl kouč Vrchoviny.

Hattrick Michala Šmídy a gól střídajícího Poula zařídily týmu z Nového Města na Moravě výhru 4:2 a skok o dvě příčky už na páté místo tabulky. „Jsem spokojený s předvedenou hrou i s výsledkem. Ocenil bych výkon gólmana Petra Follprechta, který v brance zaskočil a vedl si velice dobře,“ chválil Havlík.

Tři body si připsala také o záchranu bojující rezerva FC Žďas, nejtěsnějším možným výsledkem doma zdolala Šebkovice. K výhře jí pomohlo i vyloučení hostujícího obránce po půlhodině hry. „Tři body jsme doslova vybojovali, nebyl to z naší strany ideální výkon. V prvním poločase to bylo ještě docela slušné, po vyloučení hráče Šebkovic jsme dokázali přesilovku poměrně brzy využít. Ale ve druhé půli jsme se proti deseti trápili, dobře bylo vidět, jak některým našim hráčům chybí potřebná fyzická kondice,“ všiml si trenér Žďáru Vítězslav Machatka.

Z výhry se neradovali pouze fotbalisté Herálce, kteří remizovali s Vladislaví 1:1. „Podle mě jsme dva body ztratili. Byl to sice první zápas jara, ale podle vývoje jsme jej měli vyhrát. Výkon týmu nebyl špatný, ale neproměňujeme šance, v tom je problém,“ povzdychl si lodivod Herálce Miroslav Kučka.

O patro níž byla k vidění dvě derby. V sobotu se utkali letošní s loňským nováčkem nejnižší krajské soutěže. V utkání dvou rozdílných poločasů se body spravedlivě dělily. „V první půli jsme byli lepší, zaslouženě jsme také šli do vedení. Po změně stran převzala otěže hry Radešínská Svratka, která po standardní situaci vyrovnala,“ popsal klíčové okamžiky zápasu trenér Nedvědice Radek Šikola.

Jeho hráčům se podařilo pohlídat nejlepšího střelce Radešínky Ivo Plhala, na vyrovnávací branku Mužátka už odpověď nenašli. „Mohli jsme ještě utkání zvrátit, ale Roman Šikula šanci nevyužil,“ mrzelo kouče Nedvědice, podle něhož hru ztěžoval vedle silného větru také špatný terén. „Moc se na něm nedalo kombinovat, je to teď hodně špatné. Z obou stran to bylo velice bojovné utkání, šlo poznat, že je to první mistrovské utkání,“ dodal Šikola.

V dalších zápasech si rezerva Velké Bíteše poradila 2:0 s Hartvíkovicemi, naopak Měřín v domácím prostředí nestačil na vedoucí Dukovany, kterým podlehl 0:1. Bez bodu se z důležitého utkání v Rapoticích vrátil Štěpánov, byť měl v závěrečné půlhodině výhodu jednoho muže navíc.
Ve druhém derby 15. kola zavítal na půdu posledního Křoví třetí Moravec. Domácí začali dobře, ale favorit dal v rychlém sledu tři góly a svůj náskok si pohlídal až do závěrečného hvizdu. „Do šancí jsme se sice dostávali, ale bez efektu. Nabídli jsme soupeři příležitost a on toho využil. Ve druhé půli jsme se snažili, ale už bylo pozdě,“ zhodnotil konečnou porážku 2:5 asistent trenéra Křoví Lukáš Midrla.

Také následující kolo nabídne dvě okresní derby. Třetí Moravec vyzve béčko Velké Bíteše, v důležitém utkání pak přivítá Štěpánov fotbalisty Měřína.