„Podařilo se nám předsezonní cíle posunout hodně vysoko," uznává trenér Libor Smejkal. Zároveň ale lituje okolností, které jeho tým trochu srazily. „Zlomilo se to v říjnu, kdy začaly vysoké školy. Tréninková docházka už nebyla taková, do toho se postupně zranili Patrik Mucha, Smejkal, Dufek a poslední dva zápasy chyběl Šimáček," vyjmenovává trenér.

Podařilo se nahradit Netrdu

I tak se fotbal jeho týmu během podzimu musel líbit. Tradiční hru přes křídelní prostory neutnul ani letní odchod Miloše Netrdy do Rakouska. Levonohý záložník byl totiž dvorním nahrávačem kanonýra Pavla Simra.

„Přiznám se, že jsem z toho byl hodně špatný, ovšem ani přes jeho odchod se mi nechtělo měnit náš herní styl, proto na levý kraj zálohy v přípravě naskočil Roman Vyskočil. Když to přeženu, směl na trénincích používat jen levou nohu, postupně se to zlepšovalo a způsob, jakým odehrál podzim, je pro mě až obdivuhodný," pochválil rychlonohého štírka Smejkal, který přidává i další vysvětlení, proč odchod Netrdy meziříčskou hru markantně nepoznamenal. „Zatímco Milošovi se nechtělo tolik dozadu, Roman je v tomto ohledu velký bojovník, a pomáhal i defenzivě, což se projevilo i na nízkém počtu obdržených gólů."

Záložní řadu navíc v létě posílil navrátilec z Rakouska Ladislav Němec. Zkušený středopolař se ukázal jako ideální dispečer mezi zálohou a útokem.

„Měl fyzické manko, které postupně dohnal. Je to trochu jiný typ než Smejkal (syn trenéra Eduard pozn. redakce) a ukázalo se, že se na hřišti výborně doplňují. Láďa dal navíc hře klid a rozvahu," podotkl.

Návrat vlastně absolvoval nepřímo i zkušený bek Zdeněk Mucha. Dlouholetá stálice na pravém kraji obrany se v létě rozhodla si minimálně na půl roku od fotbalu na divizní úrovni odpočinout. „Naštěstí si to Zdeněk rozmyslel a před posledním přípravným zápasem naskočil do tréninkového procesu. Možná se mu vrátila znovu chuť, což na hřišti bylo během podzimu znát. Navíc také rozhodl dva zápasy. V Bystřici a proti Napajedlům dal vítězné góly. Je to důrazný, tvrdý typ, který by nám hodně chyběl, ještě že to nakonec tak dopadlo," oddychl si Smejkal.

Výhodou Velkého Meziříčí rovněž bylo, že má opět rovnocennou brankářskou dvojici. Romana Invalda totiž výkonnostně dohání Zdeněk Simandl, který zraněnou oporu mezi tyčemi nahradil v úvodu sezony a byl oporou.

„Po uzdravení Romana jsem měl vůči Zdeňkovi trošku výčitky, protože na svou šanci čekal trpělivě, a když přišla, znovu měl jít na lavičku. Vyřešili jsme to tím, že se budou střídat," vysvětlil Smejkal.

To se mu vrátilo v důležitém utkání proti Líšni, kdy se těsně před pauzou Simandl zranil a Invald pak zbytek zápasu v pohodě dochytal.

Nevyrovnanost výkonů

V celkovém měřítku ale svůj tým pouze nechválil. Velkomeziříčského trenéra mrzí především výkony ve Vyškově, a zejména doma s Hodonínem. „V několika zápasech jsme trpěli nevyrovnaností výkonů. Téměř pokaždé jsme si vybrali slabší chvilku a začali kupit spoustu chyb. Jiné to bylo při remíze v Blansku, tam mě neuvěřitelně zklamal rozhodčí," připomíná Smejkal.

Ten si k sudímu řekl své a byl odkázán na tribunu. Od disciplinární komise pak dostal zákaz pobytu na lavičce na tři zápasy.

Dvě utkání tak na jaře bude mimo střídačku. Nic to ale nemění na tom, k jakému cíli své svěřence povede. „Dohodli jsme se s kabinou, že chceme soutěž vyhrát. Každopádně určitě není rozhodnuto, pokud by se to podařilo, že bychom šli do vyšší soutěže," dodal Smejkal.