Okresní derby se od prvních minut odehrávalo za stálé převahy Bystřice. Ta byla lepším týmem, měla tlak, jenže své šance nedovedla proměnit. A tak přišel trest. Velká Bíteš na chvíli převzala iniciativu a po proměněném centru ji poslal do vedení Pohl.

„Ta situace před nařízením přímého kopu mě hodně nadzvedla. Malý šel do hlavičky, hostující hráč jej šlapákem fauloval, ale sudí nařídí nebezpečnou hru hlavou,“ stále ještě nechápal výrok hlavního rozhodčího Maša.

Po změně stran už se hrálo prakticky na jednu branku, Bystřice se hnala minimálně za vyrovnáním. Jenže ta produktivita… Vrcholem byla situace z 55. minuty, kdy Žila pěkně prokličkoval hostující obranou, ale Adamec jeho nabídku z půl metru před prázdnou brankou neuvěřitelně přestřelil.

„Naštěstí to hráči nezabalili a dřeli dál, byť musím říci, že už jsem to s námi po těch zahozených šancích viděl bledě,“ přiznal svoji chvilkovou skepsi kormidelník Bystřice.

V závěrečné desetiminutovce však přišel zasloužený obrat. Dvě trefy Radka Sklenáře z 83. a 88. minuty zařídily domácím zisk veledůležitých tří bodů.

„Zbytečně jsme si zápas zkomplikovali, ale psychicky by nám takový obrat mohl pomoci. Herně určitě nejsme horší než ostatní celky, to jsme si ověřili už v podzimních zápasech, ale stále nás sráží koncovka. Naštěstí na nás dnes deka nepadla, šli jsme za tím a podařilo se nám utkání otočit,“ vydechl si po obratu Maša.

V kontrastu s bystřickou radostí rezonovalo zklamání v řadách Velké Bíteše. Nováček propásl velkou možnost k takřka jisté záchraně divize.

„Jsem zklamaný, protože hráči nedali do zápasu všechno. Bystřice byla ve všech atributech lepší. Její obrat v závěru byl logickým vyústěním dění na hřišti. Kdyby proměňovala svoje šance, mohla nám dát klidně i pět gólů. Ze zápasu vyvodím důsledky. V první řadě si ho poprvé rozebereme na videu. Zejména druhý poločas. Jsem také rozhodnutý sáhnout do sestavy a udělat asi tři změny včetně postu gólmana,“ nebral si k výkonu svých svěřenců servítky trenér Bíteše Květoslav Havránek.

V dalším kole navíc nováčka doma čeká vedoucí Hodonín. Díky tomu, že celky ze spodku tabulky pravidelně nebodují, má Velká Bíteš, hlavně zásluhou vydařené první poloviny podzimu, na devátém místě stále solidní odstup od sestupových vod.

„Naše situace ale není po třech porážkách v řadě vůbec jednoduchá. Zvlášť když teď máme doma vedoucí Hodonín, se kterým to bude nesmírně těžké. Zkusíme ho překvapit,“ dodal Havránek.

Na Bystřici čeká v neděli další derby, tentokrát ještě pikantnější. K záchranářskému souboji vyrazí do Nového Města. „Doufám, že už jsme to prolomili a začne nám to tam konečně padat. Už se plně soustředíme na derby s Vrchovinou,“ uvědomuje si důležitost zápasu Martin Maša.