„V naší situaci by bylo hodně smělé, kdybych tvrdil, že máme na záchranu. Bude záležet na mnoha faktorech. Navíc to nemáme ve svých rukách," říká realisticky trenér Jozef Vanko, který po 10. kole na lavičce FC Žďas nahradil stálici Petra Nedvěda. Do té doby měl tým z města pod Santiniho Zelenou horou pouhé dva bodíky.

Jak hodnotíte uplynulý podzim?

Určitě mi nepřísluší hodnotit ho celý. V roli diváka jsem viděl několik utkání, kde mi nepřišlo, že by Žďár byl horší, ale měl prostě smůlu. Co se týče zápasů pod mým vedením, chybí mi ke spokojenosti dva body, které jsme ztratili remízou na hřišti zlínského béčka.

Pod vaším vedením šly výkony i výsledky nahoru, co se změnilo?

Především se postupně uzdravily opory. V mém prvním zápase v Hlučíně, kde jsme prohráli 0:2, jsme byli ještě nekompletní, v Orlové jsme pak podlehli stejným výsledkem, ale tam to bylo smolné. Následující existenční zápas proti Hulínu už se nám podařilo přesvědčivě vyhrát a bylo to právě díky hráčům z marodky.

V posledních třech zápasech jste získali sedm bodů, což vám dává reálnou šanci hrát na jaře o záchranu. Kalkulujete, jaký bodový zisk by mohl stačit?

V naší situaci by bylo hodně smělé tvrdit, že máme na záchranu. Záleží na mnoha faktorech.

Na čem především?

Určitě na zdraví hráčů, pak také na vstupu do jarní části soutěže, nemáme zrovna lehký los. Ze začátku se bude potřeba nedívat na tabulku a jít zápas od zápasu, protože nic nemáme ve vlastních rukách.

Budete chtít posílit?

Je tady nelehká ekonomická situace, na druhou stranu ale máme všechny posty zdvojené, někdy ztrojené, a já osobně bych určitě nechtěl, aby přišlo třeba šest nových hráčů a kluci, kteří jsou místní, soutěž vykopali a na konci podzimu prokázali, že na ni mají, museli najednou sedět na lavičce. Každopádně určitě spoléhám na korektní vztahy s Jihlavou.

Ta do Žďáru na podzim poslala Šanderu s Vackem, máte na mysli tyhle dva?

Také, s jejich výkony jsem byl spokojený.

V průběhu podzimu potvrdil pověst problémového hráče Aleš Chmelíček, který z ničeho nic přestal docházet na tréninky i zápasy. Počítáte s variantou, že by se mohl do týmu vrátit?

Stalo se to ještě před mým příchodem, takže podrobnosti moc nevím. Ale pokud to bylo způsobem, jakým se tady říká, tak bych takového hráče v týmu nechtěl. Tuto záležitost má ale na starosti můj asistent Libor Štourač, který se s Alešem zná lépe a bude s ním mluvit. Velkou váhu budu v otázce jeho návratu přikládat hlasu kabiny.

Je nějaký hráč, kterého byste chtěl za podzim vyzdvihnout?

V týmu máme řadu výborných fotbalistů, ale já bych chtěl říct Vaška Pohanku, který, ač útočník, neúnavně pracoval pro celý tým a jeho snaha se zúročila právě v těch posledních povedených zápasech.

Jak na vás zapůsobila podzimní část MSFL?

Potvrdilo se, že jde o téměř profesionální soutěž. Jsou v ní hráči, kteří prošili mládežnickými základnami ligových týmů, pak svou roli samozřejmě hraje i přítomnost B-mužstev, za kteráv případě karetního trestu či návratu po zranění hrají fotbalisté z nejvyšší soutěže. V neposlední řadě v MSFL působí také hráči, kteří v minulosti také působili výš, takže kvalita jednotlivých týmů je hodně vysoká.

Jak bude vypadat zimní příprava pod vaším vedením? Bude nějaké předpřípravné období?

Ne, nic takového neplánuji. První trénink nás čeká 14. ledna.

Budou soupeři pro přátelské zápasy spíš z nižších, nebo z vyšších soutěží?

Před náročným jarem budeme určitě preferovat kvalitu, takže příprava s horším týmem než ze špice divize určitě nebude.